Yazan ve Fotoğraflayan: Filiz Morkoç20130427_132107

  • Mekan ve Ulaşım

Ümraniye Alemdağ Caddesi üzerinde bulunan  Haldun Alagaş Spor Tesisleri içinde yer alan Ahmet Süheyl Ünver Halk ve Çocuk Kütüphanesi, toplu ulaşım araçları ile kolayca ulaşılabilecek merkezi bir yerde.. Hemen önünde bir otobüs durağı var ve ulaşımı çok kolay.. 

Kütüphaneye giriş için ana cadde üzerindeki Ana Giriş kapısı veya yan sokaktaki Haldun Alagaş Spor Kompleksi kapısından yapılabiliyor.. Yer eğimi olan yerler de merdiven kullanımı olmadığından pusetle ya da tekerlekli sandalye ile ulaşım kolayca yapılabilir.

Umraniye Spor KompleksiÖzellikle spor kompleksi tarafından giriş yapıldığında kütüphaneye ulaşana kadar geilmesi gereken mesafede spor tesisi faaliyet alanları mevcut..

Yani mekana sadace kütüphaneden yararlanmak amacıyla değil, daha büyük çocuklar için özellikle spor yapmak amacıyla da gelinebilir.

Kütüphane giriş kapısının hemen bitişinde spor yapan 20130427_131826 20130427_131012kişilerin küçük çocuklarının  vakit geçirmesi için düzenlenmiş güzel bir bebek/çocuk odası var..

 Belki bu odada da okuma saatleri/aktiviteler düzenlenebilir mi?

  • Kütüphane Alanı

Hafta içi 09:00-19:00, Cumartesi 09:00-17:30 saatleri arasında açık olan kütüphanede 18bin civarında yayın mevcut.. Oldukça ferah ve rahat bir ortamda okuma yapılabiliyor, ödünç kitap alınabiliyor..

  • Çocuk Odası

Çocuk odası olarak tefriş edilmesi planlanan Oda yaklaşık 70 met

20130427_131051rekare büyüklüğünde ve okuma yapan diğer kitapseverleri rahatsız etmemek adına alandan ayrılmış kapalı bir oda haline dönüştürülmüş.. Henüz dekorasyon ve içerik olarak tamamlanmadığından, kolayca okul öncesi çocuklar için uygun hale getirilebilir. Zaten Sorumlusu Selma Hanım ile yaptığımız görüşme sırasında da alanın çocuklar için uygun hale getirileceği haberlerini aldık. Örneğin duvarlar


Kitap Okuyan Çocuklar Projesi olarak gördüğümüz eksikler ve naçizane önerilerimiz ise şunlardır :
ın çocukların ilgilisini çekecek şekilde dekore edileceği, yerlere yumuşak zemin malzemesi istediklerini, ayrıca pofidik yastıklarla vs çocukların rahatça vakit geçirecekleri bir alan yaratılmaya çalışılıyor.. 12bin civarında çocuk kitabı siparişi verilmiş, ayrıca bir iç mimardan odanın dekorasyonu için çalışma yapması istenmiş.. Çocuk kitaplarının da çocukların boyuna uygun ve renkli raflarda sunulması tasarlanmış.

  • Gelen çocukların su içebilmeleri için odanın köşesine bir su sebili ve plastik bardak konulabilir.
  • Selma hanım tuvalet olarak spor kompleksi içindeki tuvaletlerin kullanılabileceğini belirtti.. Hatta küçük boyutlu bir klozetin varlığından bahsetti ancak, bayanlar tuvaletinde ben göremedim çocuk klozeti.. (İki kabin kilitli, diğer üç kabin ise alaturka tarzında idi) Belki kabinlerden birine çocuklara uygun bir mini klozet konabilir ya da piyasadan 30-40 TL bedelle alınabilecek bir tuvalet adaptörü de çocukların bu ihtiyacını karşılanabilecektir.
  • Çocuk Okuma Odasının bir köşesine paravanla ayrılacak 1,5m*2m büyüklüğünde bir alana bir koltuk konarak çocuğunu emzirmek isteyen bayanlara yardımcı olunabilir ve yine aynı alana konabilecek bir portatif bebek alt açma ünitesi ise küçük çocuğu ile kitap okumaya gelen annelerin ciddi bir ihtiyaçları giderilebilir.

20130427_131030Örneğin odanın sağ köşesinde bulunan bu kirişten itibaren  2,5- 3 metrelik bir paravan ile hem emzirme ihtiyacı hem de bebek bezi değiştirme ihtiyacı olan annelere kolaylık sağlanabilir.

Örneğin odanın sağ köşesinde bulunan bu kirişten itibaren  2,5- 3 metrelik bir paravan ile hem emzirme ihtiyacı hem de bebek bezi değiştirme ihtiyacı olan annelere kolaylık sağlanabilir.

Umuyoruz ki Ahmet Süheyl Ünver Halk ve Çocuk Kütüphanesi açıldığında çocuklar için birçok kitap okuma etkinliğine ev sahipliği yapacak ve fiziki şartlar çocukların en rahat edebilecekleri şekle getirilecek. İleride Ahmet Süheyl Ünver Halk ve Çocuk Kütüphanesi’nde bol bol Kitap Okuyan Çocuklar’ı görmek dileğimizle…