Türkiye’nin her yerinden çocuklarına kütüphane alışkanlığı; kitap ve okuma sevgisi aşılamak isteyen; özellikle hava şartlarının çocuklara uygun olmadığı zamanlarda kütüphaneleri aktif kullanarak çocukların eğlenerek öğrendiği, ailelerin birbirleriyle sosyalleşerek uyumlu toplumsal bağlar oluşturacağı kütüphanelerin yerelleştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefiyle biraraya gelen aileler topluluğuyuz. İnternet üzerinden ve mahallemizden tüm Türkiye’de toplumu daha yaşanılası bir seviyeye ulaştırmak için biraraya geliyoruz. Biliyoruz ki yaşadığımız toplumu ve en büyük hazinemiz olan çocuklarımızın geleceğini daha da güzelleştirmek bizim elimizde.
Kitap Okuyan Çocuklar Projesi, Türkiye’nin her yerinde, yerel belediyeler; bünyesinde 0-6 ve 6-12 yaş gruplarına hitap edecek şekilde düzenlenmiş çocuk kütüphanelerinin oluşturulmasının peşinde. Gelişmiş ülkelerde kadınlar hamileliklerinin sonlarına doğru ‘aile merkezi’, ‘toplum merkezi’ ya da ‘oyun merkezi’ adları verilen; içlerinde kütüphane, oyun yeri, çocuklar için mini sahnesi olan mekanlara dahil olup; muhitlerindeki diğer aileler ve çocuklarla tanışıp; çocuğun hayatlarının merkezine girmesiyle meydana gelen değişimi yardımlaşma ve birbirine destek olmayla kolayca göğüslüyorlar. Maalesef, Türkiye’de aileler çocuklarıyla birlikte apartman dairelerine sıkışmış, asosyal ve psikolojik açıdan zorlu bir dönem geçiriyorlar. Hava şartlarının olumsuz olduğu aylardaysa da parklara bile gidilemediği için bir nevi ev hapsi yaşıyorlar. Halbuki çocuklarla yaşam, ne aile ne de çocuk açısından yıpratıcı olmalı; aksine hayata paylaşarak ve sosyalleşerek güzellikler katmalı.
Eğitim ve Kültür Bakanlıklarının bu tarz konularda halkına destek olmak için ayırdığı bütçeler var ve yerel belediyeler hem bakanlıklara hem de fonlara başvurarak bu fonları ve bütçeleri halkın refahı için kullanabilirler. Yine aynı şekilde yurt dışında halktan alınan belediye vergilerinin bir kısmı bir havuzda toplanır ve bu tarz oluşumlar için kullanılır. Yani kaynak var ama talep olmadğı için kullanılmıyor.
Yerel belediyeler, rahatlıkla merkezi konumda olan mevcut belediye binalarının ya da kültür merkezlerinin bir odasını kütüphaneye dönüştürebilir. Tabii ki beklentimiz bu mekanların bebek arabalarıyla rahat girilebilecek, rutubetsiz, ısınma sorunun olmadığı ve çocukların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanmış olmaları. Çocuk kütüphanelerinin okuma saatleri, kukla saatleri ve drama çalışmalarıyla aktif olan; çocuğa değer veren; sırf çocukların değil, ailelerin de birbirleriyle tanıştığı, birbirlerine destek verdiği; herkesin sosyal ve sağlıklı bir toplum yaratma bilinciyle kaynaştığı yerler olması dileğimiz.. Umuyoruz ki hızla dijitalleşen dünyamızda, çocuklarımız kütüphaneye gitme ve paylaşma alışkanlığını küçük yaşta öğrenirler; ve apartman dairesine sıkışan bir çocukluktan ziyade interaktif ve sosyal bir çocukluk dönemi geçirirler.
Lütfen bu projeye destek verip, hem sesimizi duyurabilmek için imza kampanyamızı imzalayın hem de çevrenizdekilere yayın. Proje Sorumlusu ve gönüllüsü olmak için de bizimle iletişime geçin:
bilgi@kitapokuyancocuklar.org
Kitap Okuyan Çocuklar Projesi [KOÇ]’un iki ana amacı var:
- Çocuk Kütüphanesi olmayan il ve ilçelerde; yerel belediyelerin, Kültür ve Eğitim Bakanlıklarının bünyesinde çocuk kütüphaneleri açmak
- Çocuk Kütüphanesi olan il ve ilçelerdeki kütüphane şartlarının, okul öncesi çocuklarına göre dizayn edilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması için tavsiyelerde bulunup, şartların yerine getirilmesi için elimizden geleni yapmak; mekanlar istediğimiz standartlara ulaştıktan sonra bu kütüphanelere tüm desteğimizi verip, çocuklar ve toplum tarafından canlı sosyal merkezler haline getirilmesini sağlamak.
- çocukların okul öncesi ve okul dönemi gelişimlerine destek olacak,
- motor yeteneklerinin gelişmesine destek sağlayacak,
- çocukların erken yaşta birlikte kitap okuyabilmelerini sağlayacak,
- interaktif olarak iletişime geçebilmelerine yardımcı olacak,
- hayal kurabilmeleri için yol gösterecek,
- okudukları karakterleri drama ve kukla yoluyla canlandırabilmeyi öğretecek.
Merhaba. Yurtdışındaki o kadar güzel ama bir o kadar ıssız çocuk kütüphanelerini ve de etrafta yetişkin/çocuk oranının düşüklüğünü görünce neden ülkemde olmuyor demiştim.
Evet dediginiz gibi, yurtdisinda cocuk sayisi az, ama cocuklara verilen mekanlar fazla. Ulkemizdeyse harika bir genc nufus potansiyali var ama onlara verilen mekan cok kisitli. O yuzden Kitap Okuyan Cocuklar Projesi bu acigi kapamak icin yola cikti. Herkesin birbirine destek vermesi ve cevresini + gelecegini guzellestirmek icin ugrasmasiyla da tam anlamiyla hayata gececek.