19 Mart 2013 tarihinde projemiz sorumlularından Filiz Morkoç ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder’i kendi makamında Atatürk Kitaplığı’nda ziyaret ettik. Ramazan Bey’e projemizi aktardık ve kendisi bu işe gönül vermiş bir kütüphaneci olarak projemizle çok ilgilendi. Kendisinden projemize destek sözü aldık.
Ayrıca İstanbul’da açılan kütüphaneleri ve çalışmaları bizimle paylaştı. Burada yapılan etkinliklerden bahsetti. Ve mevcut kütüphanelerde Kitap Okuyan Çocuklar Projesi’ nin etkinliklerini hayata geçirebileceğimizi söyledi. Okul öncesi çocuk kütüphaneleri ile ilgili fiziki şartlar üzerine konuşurken genel olarak ailelerin ihtiyacı olan alt değiştirme masası, emzirme bölümü, çocuk tuvaleti gibi detayların düşünülmediğini fakat bundan sonraki kütüphanelerde olması için çalışılacağından bahsetti.
Konuyla ilgili olarak da Ümraniye’de henüz yapım aşamasında olan kütüphane ile görüşmemiz için irtibat telefonu vererek; istenilen fiziki şartlar için konuşulup burada uygulamanın yapılabileceğini söyledi. Böylelikle diğer kütüphaneler için örnek teşkil edebilecek. En kısa sürede Ümraniye’deki kütüphanenin ziyaret edilmesi gerekiyor.
Ayrıca İstanbul’da faaliyet gösteren –fakat yaz aylarında atıl kalan- beş adet gezici kütüphane varmış. Biz de duyunca şaşırdık ve sevindik. Yaz ayları için etkinlik önerdik ve Ramazan Bey çok olumlu baktı. Gezici kütüpheneler için bir program oluşturup, Ramazan Bey’e göndereceğiz ve yaz aylarında çocuklar açık havada okuma etkinliklerine katılabilecek. Böylelikle hem kütüphaneleri atıl kalmaktan kurtaracağız hem de çocuklarımıza farklı mekanlarda etkinlik yapma fırsatı vereceğiz.
Son olarak bizim yapmak istediğimiz kitap okuma etkinliklerinden bahsederken, kendilerinin MASAL OKUMA Etkinliği adı altında bir masal saati uygulaması yaptıklarını öğrendik. Halen Sefaköy Metin And Kütüphanesinde her Çarşamba saat 13:00-14:00 saatleri arasında yapılan etkinliğin herkese açık ve ücretsiz olduğunu özellikle de belirtmek isteriz.
Sefaköy’deki Metin And Kütüphanesi ile ilgilli bilgilere şu linkten ulaşabilirsiniz. Kütüphane kitap kataloğu ise şu linkten incelenebilir.
Talep olması durumunda başka kütüphanelerde de bu şekilde Masal Okuma Saati etkinlikleri yapılabileceği sözünü de aldık.
İstanbul içerisinde toplam 16 kütüphane olduğunu da Ramazan Bey’den öğrendik. Bunlardan hatırı sayılır kısmında KOÇ projesine destek olabilecek olmak, hepimizi heyecanlandıran bir haberdi.. Bu kütüphanelerle ilgili kısa bir tanıtım yazısını da pek yakında sayfamızda bulabileceksiniz.
Aylin Kök Aydın Filiz Morkoç
Proje Yardımcı Koordinatörü Proje İl Sorumlusu