Aylin Kök Aydın
Bildiğiniz gibi, Kitap Okuyan Çocuklar Projesi’ni Türkiye’nin her yerinde hayata geçirebilmek adına ya belediyelere başvuru konusunda yerel halka destek oluyoruz, ya da açılmış olan kütüphaneleri yerinde gidip inceleyip, gerektiğinde önerilerde bulunuyoruz.
Hilal Çuhadar, Kitap Okuyan Çocuklar Projesi’nin bloğunu ve imza kampanyasını Proje Koordinatörü arkadaşım Esra’nın kişisel bloğundan görmüş ve bizimle tanışmak istediğini yazan bir e-posta göndermiş. Bunun üzerine Pazar günü Beylikdüzü Belediyesi Kütüphane Sorumlusu Hilal Çuhadar’la kütüphanede görüştük. Giderken herhangi bir beklentim yoktu. Fakat kütüphaneyi görünce gözlerim ışıldadı. Evet beklentim yoktu ama bu kadarını da beklemiyordum doğrusu…
Bir hikaye anlatimi etkinligi sirasinda
Çocuk kütüphanesi, halk kütüphanesiyle birlikte Kültür Merkezi binasının içinde. Bina çok yeni. Çocuk bölümü 0-10 yaş arasına hitap ediyor. Yetişkin ve çocuk bölümü yan yana. Bu durum, ailelerin bireysel olarak da kendileriyle ilgili vakit geçirebilmeleri için elverişli bir ortam yaratıyor. Örneğin; çocuk kütüphanesinde vakit geçirmek istemeyen baba yan tarafta kendisiyle ilgili okuma yapabilir. Çocuk kütüphanesinin cam kilitli bir kapısı var. Yerler parke ve çok temiz. Çocuklara göre düzenlenmiş her şey. Masalar, sandalyeler, projektör perdesinin altında yeralan oturma grubu, raflar ve unuttuğum diğer detaylar. Masa, sandalyeler ve raflar ahşap.  Ahşap oyuncaklar ağırlıkta. Bunlar Hilal Hanım’ın önem verdiği konular olmuş. Fen köşesi vb adlandırılan bölümler yapmışlar. Kukla, drama çalışmaları yapıyorlarmış. Fonda da klasik müzik ya da ney taksimi enstrümantal müzikler çalıyorlar. Ve yukarıda da yazdığım gibi unutmuş olduğum çocuklara özel düşünülmüş ince detaylar.
Aylin Kok Aydin ve Hilal Cuhadar gorusme esnasinda
Binanın yan tarafında inşaatı devam eden bir bölüm var. Burada da içinde emzirme odası, çocuk tuvaleti olan bir merkez yapılıyormuş. İnşaat tamamlandığında da kütüphaneye gelen çocuklar ve anneler burayı kullanabilecek.
Beylikduzu Belediyesi Cocuk Kutuphanesi’ndeki cocuklar
mutlu bir okuma aktivitesi sonrasinda
Hilal Çuhadar, 20 senelik bir kütüphaneci. Mesleğindeki deneyimi ve işini çok sevdiği hemen hissediliyor. Orada bulunduğum süre içerisinde gördüğüm çocukları da kitapları da çok önemsiyor.  Tüm kütüphaneye Hilal Hanım olumlu düşüncelerini çok güzel bir şekilde yansıtmış.  Çok yeni hizmete girmesine rağmen bence çok iyi çalışılmış. Ve ilerleyen zaman içerisinde eminim pek çok yenilik de gelecektir.
Kütüphaneye ilgi de çok fazlaymış. Anneler-babalar, çocuklarını da alıp arkadaşlarıyla beraber okuma saatleri yapıp, kütüphanedeki  etkinliklerden faydalanıyormuş. İnsanlara iyi hizmet verildiğinde her zaman karşılığının alınacağına inananlardanım ben…
Hilal Çuhadar’ın söylediğine göre de Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun kütüphane değil kütüphaneler hedefliyormuş. Bir belediye halkına böyle değer verebilir.  Kütüphaneyi görünce dedim ki demek ki yapılabiliyormuş, imkansız değilmiş. Yapılmak istenince geniş zamanla konuşmak değil yapmak gerekiyormuş. Ve bence Beylikdüzü Belediyesi örnek belediyecilik anlayışı sergiliyor belli ki vaatle değil icraatla çalışıyor.
Turkiye’de bu kadar guzel hazirlanmis bir cocuk kutuphanesi gormek
cok duygulandirici.
Demek ki olmaz diye birsey yokmus; alasi yapilir varmis.
Hilal Çuhadar; bizim projemizle ilgili de çok yapıcı davrandı. İnanıyorum ki hep birlikte çok şeyler yapacağız. İlk olarak da Kütüphaneciler Haftası’nda “Kitap Okuyan Çocuklar” olarak Hilal Hanım’ın desteğiyle Beylikdüzü’nde bir etkinlik gerçekleştireceğiz.
Oradan çıkarken düşündüğüm; Hilal Hanım gibi duyarlı, yaptığı işe sadece iş olarak bakmayıp, dokunduğu her yeri güzelleştiren, dönüştüren insanlarla dünyanın daha da yaşanır bir yer olacağıydı…
Ne yapsak Beylikdüzü’ne mi taşınsak acaba?
Yoksa yaşadığımız yerin kalitesini mi yükseltsek?

> Unutmamak lazım ki bu tarz kütüphaneleri güzelleştirecek olan oraya gidecek olan çocuklar. Umarız ki Beylikdüzü’nde yaşayan aileler bu kadar profesyonelce hazırlanmış olan bir kütüphaneyi boş bırakmazlar ve çocukların kütüphane anıları hayatları boyunca onlara mutluluk ve bilgi olarak onlara geri döner…
> Siz de yaşadığınız yerde böyle kütüphanelerin açılmasını istiyor ve bu konuda belediyeleri motive etmek istiyorsanız bizimle bağlantıya geçin..
Her şey daha aydınlık yarınlar için…

 Aylin Kök Aydın
Kitap Okuyan Çocuklar Projesi
Proje Yardımcı Koordinatörü