Tanıtacağımız gönüllümüz, çocuklarla harika çalışmalar yapan, fedakar, farklı illerde oyun kitaplıkları kurulması ya da Doğu illerinde varolan kütüphanelerin düzenlenmesi için uğraşan, yaptığı işlerle tüm Kitap Okuyan Çocuklar ekibine umut olan Doğu ve Güney Doğu Koordinatörümüz Ceylan Taran

IMG_7772895200225

“23 yaşındayım. Ege üniversitesi Okul öncesi öğretmenliği (2013) mezunu, AÖF Radyo Televizyon Programcılığı 2. Sınıf öğrencisiyim. Sosyal yaşam destek projesinde, annelere çocuk eğitimi ile ilgili dersler vermekteyim. KPSS’den atanabilirsem Ergani/Diyarbakır da ana okulu öğretmenliği yapmak istiyorum.

2011 yılında bazı amaçlar edindim. Öncelikle okulum bitince aileleri bilinçlendirmek adına çalışmalar-projeler yapmak istiyordum. Çocuklar için nitelikli çocuk programları, anne-babalar için kitap tanıtımları, çocuk gelişimi programları vb. çalışmalar yapmak hedeflerim oldu. Bunları gerçekleştirmek adına, Üniversite 4.sınıftayken 2. Üniversiteme başladım.

Üniversitedeki 2. Yılımdan (2011) itibaren, çocuk kitapları satın almaya başladım. Hem mezun olduktan sonra anasınıfımda kullanmak için hem de kendi yeğenlerimin okuması, kullanmaları için ihtiyaç duydum. Kitap bloglarında tanıtılan kitaplardan en beğendiklerimi not alırdım. Kitap fuarını iple çekerdim, poşetler dolusu çocuk kitaplarıyla evin yolunu tutardım.IMG_7803499185764

Çocuklara kitapların değerli-kıymetli olduğunu daha küçücükken benimsetilebileceğini düşünüyorum. Çocukların küçük yaşta kitaplarla tanışmalarının, aynı tarz olmayan kitaplar görmelerinin yarattığı farklılığı kendi gözlerimle deneyimledim. Mesela, aynı yaşta olan 2 yeğenimden bahsetmek istiyorum. Kitaplığımdaki tüm kitapları bitirmiş bir yeğenim ve kitap okumayı sevmeyen kitaplara karalama kağıdı gibi davranan yeğenim var. Aynı yaşta olmalarına rağmen, aralarındaki fark hem konuşmalarına hem düşüncelerine, hem hayal güçlerine hem de resimlerine yansımış durumda. Birinin resimleri, dağ-ev-dere-arabadan ibaret ve sürekli aynı şeyleri tekrarlarken, diğerinin resimleri mısır piramitleri, Eiffel kulesi, oyun parkları, hayvanat bahçeleri ve dahasıyla dopdolu.Ceylan Taran

Geçen sene bahar ayında, Açık Radyo da Kitap Okuyan Çocuklar Projesini tanıtan bir programa denk geldim. Çocuk kütüphanelerinden bahsediliyordu. Konuşmaları dinlerken, projeyi benimsedim, sevdim.  Elimden geldiğince, gücümün yettiğince proje de gönüllü olmak istedim. Proje dahilinde, okuma çemberleri oluşturmak, kuklalar ile hikaye anlatımı, drama atölyeleri yaptırabilmek, çocuklarla kaliteli zaman geçirmek yeni hedeflerim diyebiliriz.

Benim çocukluğumda kütüphaneler uğradığım yer değildi. Kitap okumayı çok severdim ama kütüphanenin yolunu bilmezdim. Kütüphanemiz ilgi çekici, güzel kitapları olan bizi kendisine çeken bir yer değildi. Ben şuan bunun eksikliğini çok hissediyorum. Yeğenlerim olsun, gelecekteki öğrencilerim olsun, komşumun çocuğu, memleketlimin çocuğu, ülkemin çocuğu bu eksikliği hissetmesin kitaplara değer versinler istiyorum. Bu amacın uğruna uğraş vermek istiyorum.

2014 yılının Şubat-Mart-Nisan aylarında Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi’nin çocuk ve oyuncak bölümünde 3-6 yaş grubu çocukları için kukla ile hikaye anlatımı ve drama çalışmaları yaptırdık. Ayrıca 7-10 yaş arası çocuklara yaratıcı drama etkinlikleri yaptırdık. Her ay farklı çocuklarla çalışmalar yaptık.  Yaratıcı drama etkinlikleri hafta da 1 saatti ve 4 hafta sürdü.

2015 Ocak ayında Kars İl Halk Kütüphanesi’nin okul öncesi ve çocuk bölümü ile Kars Atatürk Çocuk Kütüphanesi’nin çocuk bölümünü düzenledik. Bebek bakım ünitesi, fen etkinlikleri-deney bölümü, müzik aletleri ve belgesel odasını düzenleyerek çocuklar için çok amaçlı bir kütüphane hazırladık. 5 gün süren çalışmalardan sonra tatmin edici bir sonuç elde ettik. 6. Günümüzde Kars Atatürk Çocuk Kütüphanesi’nde örnek bir yaratıcı drama etkinliği düzenledik. Kars için gönüllülere ulaşmaya çalıştık.”

Ceylan’ın kendi eliyle hazırladığı kukla ve kitap temalarını, düzenlediği yaratıcı drama çalışmalarında kullanıyor. Bu harika çalışmalardan örnekler: