Daha önceden Diyarbakır İl Sorumlumuz Ceylan Taran’ı tanıtmıştık sizlere. Ceylan Diyarbakır’da Kitap Okuyan Çocuklar Projesi ve çocuklar için harika etkinliklerde bulunuyor. Resmi olarak 15 Mart’tan itibaren Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi’nde çocuklar için yaratıcı drama ve etkinlikler düzenleyecek. Yalnız enerjisiyle bizleri hayran bırakan sevgili Ceylan çoktan çocuklarla çalışmalara başladı. Aşağıda Diyarbakır için sevgili gönüllümüz Murat Ömür’ün tasarladığı afişi çevrenizle paylaşır ve etkinlikten daha çok ailenin haberdar olmasını sağlarsanız çok seviniriz. Ayrıca Ceylan’ın etkinliklerde neler yaptıklarına dair yazdıklarını diğer gönüllülerimize de etkinlik ilhamları vermesi açısından sizlerle paylaşıyoruz. Umarız Ceylan gibi gönüllülerimizin sayısı hızla artar ve ülkemizde kalıcı bir hayal etme ve okuma kültürü oluşur.

Diyarbakir Kutuphanesi afis

Ceylan Taran’ın Kaleminden 31 Ocak – 8 Şubat Etkinlikleri

Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi’nde, 3-6 yaş çocukları için kukla ile hikaye anlatma- drama çalışmaları ve 7-10 yaş çocukları için yaratıcı drama çalışmaları başlattık. Her 2 yaş grubunda da çalışmalara katılması istenen çocuk sayısını 10 olarak belirledik. Yalnız, kütüphanede bulunup dramaya katılmak isteyenler oldu, misafir olarak kütüphaneye gelen çocuklarda çalışmalarımıza katıldılar.

31 Ocak Cuma günü, 3-6 yaş çocukları ile çalışmaya isim oyunları oynayarak başladık, birbirimizi tanıdık. Aç tırtıl hikayesini aç tırtıl parmak kuklaları ile anlattık. Sonra tekrar oyun oynadık ve kendi tırtılımızın resmini yaparak çalışmamamızı tamamladık. Çalışmaya 12 çocuk katıldı.

1 Şubat Cumartesi günü, 7-10 yaş çocukları ile yaratıcı drama çalışması başlattık. Çalışmaya isim oyunu ile başladık. 3 farklı isim oyunu oynadık. İsimlerimizi öğrendik. Eğlenerek drama çalışmasına başladık. Aç Tırtıl hikayesini, parmak kuklalar ile anlattık. Çocuklara çıkış noktaları ve sorular vererek, cevaplarını kağıtlara yazmalarını istedik. Çocukların yazdıkları cevapları farklı gruplara dağıttık. Kağıdın üzerinde yazan cevaplara göre hazırladıkları dramalarını izledik. Soyut resim çalışması ile drama etkinliğini bitirdik. Çalışmaya 18 çocuk katıldı.

7 Şubat Cuma günü, 3-6 yaş çocukları ile meyveler oyununu oynadık. Kırmızı Elma hikayesini pazen tahta kuklaları ile anlattık. Verilen yönergelere göre çocuklardan canlandırmalar yapmalarını istedik. Çocukların yaşları 3 veya 4 idi. Canlandırmaları söylenen sözleri tekrarlama şeklinde gerçekleştirdik.   Çalışmaya 7 çocuk katıldı.

8 Şubat Cumartesi günü, 7-10 yaş çocukları ile tekrar isim oyunu ile çalışamaya başladık. Sonra duygular ile ilgili bir oyun oynadık. Çerçeve elinde olan çocuk, söylediği duyguya göre mimik hareketleri yapıp yüzünü çerçeveledi. Duygu kartları ile oyunlar oynadık. Mutlu Su Aygırı hikayesini kitabından okuduk. Hikaye sonrası mini bir etkinlik yaptık. Daha sonra çocuklar 3 gruba ayrıldılar. Hikaye ile ilgili yönergelere uygun olarak bir doğaçlama hazırladılar. Her grup kendi dramasını diğer gruplara sundu. Daha sonra hareketli bir oyun oynanarak çalışmayı tamamladık. Çalışmaya 14 çocuk katıldı.

Çalışmalarımız aynı çocuklarla, önümüzdeki hafta ve Şubatın son haftası olmak üzere 2 hafta daha sürecektir. Toplamda 4 hafta olarak planladığımız çalışmalara ailelerde çocuklar kadar ilgi gösterdiler. Kukla ile anlattığımız hikayelere, çocukların dramalarına, oynadığımız oyunlarımıza seyirci oldular.

Ayrıca, Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi’nde drama çalışmalarına kayıt olacak çocuklar ile de Mart ayının 2. Haftası itibariyle aynı şekilde çalışmalar yapmayı planlıyoruz.